VÆRKTØJ:

Stil flere
og
bedre spørgsmål

Enhver strategi, designproces starter med at stille det rigtige spørgsmål. Men at spørge handler ikke kun om at få svar. Det er derfor et vigtigst værktøj at kunne stille rigtige spørgsmål. Dét at kunne stille rigtig gode og mange spørgsmål er én af de vigtigste evner og værktøjer.

Vi er så vant til, at vi altid skal levere svar – gerne hurtige og korrekte. Men det er lagt mere interessant at dyrke spørgsmål. Svar er reproduktion. Spørgsmål er en ny begyndelse.

Men hvad er det gode spørgsmål? Her er nogle bud:

 
IND-TIL-KERNEN-SPØRGSMÅL: Der ligger rigtig meget viden og værdi gemt i det ofte helt åbenlyse spørgsmål. Hvorfor dyrker I økologisk? Hvorfor er det vigtigt med offentlig transport?
 
ÅBNE SPØRGSMÅL: Åbne spørgsmål inviterer til længere og mere uddybende svar, mens lukkede spørgsmål inviterer til korte svar, eksempelvis “ja” eller “nej”, “sort” eller “hvid”.
 
SKÆVE SPØRGSMÅL: Det kan være interessant at få svar på nogle af de mere skæve spørgsmål, der måske endda overrasker. Hvorfor gør I egentlig det? Hvad er der bag tæppet? Hvorfor er den blå?
 
DE RIGTIGE SPØRGSMÅL: I stedet for at spørge: Hvad er 2 gange 3? Så spørg: Hvorfor tæller vi egentlig? Eller kunne vi tælle på andre måder, end det vi gør i dag?
 
STIL DÉT RIGTIGE SPØRGSMÅL: Når du har stillet rigtig mange spørgsmål og skal i gang med at løse opgaven, så sørg for at I har det helt rigtige fælles spørgsmål – så alle løser samme udfordring eller har samme fokus. Fx Hvordan får vi flere unge til at bruge reflekser?
 
Til slut vil jeg lige stille dig et spørgsmål:
Hvad er dit bedste spørgsmål?
 

PS. Spørgeteknik kan trænes. Et godt træningssted er receptioner eller familiefester. Prøv at se hvor lang tid du kan holde en samtale kørende ved kun at stille spørgsmål.

Spørgsmålene er vejen. Ikke svarene.